2021-11-06 10:24:05• hírek • Bede Emőke / Hotnews

Még javában tart a vénasszonyok nyara: pénteken 28 Celsius fokot is mértek az országban

Drónfelvétel Szatmárnémetiről. Fotó: Habarics Zsolt
Drónfelvétel Szatmárnémetiről. Fotó: Habarics Zsolt

Amióta intézményes keretek között mérik országszerte a napi hőmérsékletet, 2021. november 5-e volt az egyik legmelegebb novemberi nap. Călărași-ban példának okáért 28 Celsius fokot mértek 14 órakor, de más mérőállomásokról is jelentettek ehhez közeli értéket. A csütörtök is meglepően meleg volt: a Brassótól mintegy egyórányi autóútra található Fogaras városban 26,1 fokot mértek, Székelyudvarhelyen pedig 24 Celsius fokot jelzett a hőmérő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a pénteki nap maximumát Călărași-ból jelentették, ahol 28 fokot mértek, de a Buzău megyei Pătârlageléből, a Konstanca megyei Adamclisiből, illetve a Ialomița megyei Fetești-ről is 27 fokot jelentettek. Az ország egyik leghidegebb pontjaként számontartott Bodzafordulón is kellemes volt az idő, a meteorológusok ugyanis itt, a Kárpát-kanyar csücskében is 25 fokot mértek.


Míg az ország déli és középső területein akár kabát nélkül is lehetett odakint tartózkodni, Románia nyugati és északnyugati részén bizony felfért egy melegítő, hisz a napi hőmérséklet területtől függően mindössze 5 és 15 fok között ingadozott. Szatmárnémetiben példának okáért a 14 órai mérés szerint 12 Celsius fok volt, Alsószoporról pedig 13-at közöltek.



A novemberi hónap abszolút maximumát szintén Călărași-ban regisztrálták még 1926. november 1-én, amikor az említett városban nem kevesebb mint 30,5 fokot mértek. E napon Bukarestben 29,4, Jászvásáron 29, Temesváron pedig 27,1 fokot jegyeztek. 2001-ben is igencsak nyárias hőmérsékletekkel indított a november: Konstancán 27 fokot mértek. A kiugróan magas értékek 2018-ban sem hiányoztak: Marosvásárhelyről 26,6 Celsius fokot jelentettek, Szatmárnémetiből 25-öt, a Vigyázó-hegység 1800 méteres magasságában pedig 16,7 fokot mértek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: